Wij zijn er klaar voor en
heropenen op 29 mei 2021

Bezoeken kan enkel per bubbel op afspraak op een beperkt aantal dagen.
Om een afspraak te maken, klik hier

   

Nieuwsflash

01/07/2014 - Vernieuwing van de foto collectie

Nog net voor de zomervakantie hebben we de fotopanelen van 'den atelier' vervangen en het motorenhoekje ingericht.
Alle tetoongestelde motoren zijn nu samengebracht zodat de bezoeker een overzicht krijgt van de evolutie van de krachtbronnen tussen 1903 en 1960. Ook hier werden bijkomende tekstpanelen aangebracht.

18/12/2013 - Vernieuwing van de foto collectie

Vandaag zijn we gestart met de vernieuwing van het museum. De volledige foto collectie wordt tijdens de komende maanden onder handen genomen. De eerste vier panelen zijn opgesteld. In de eerste week van januari volgen er nog drie.
In de loop van het jaar zullen er nog een 15 tot 20 tal volgen om zo het volledige verhaal van de luchtvaart in Antwerpen te vertellen.

15/12/2013 - Concert in het Museum - de foto's
12/12/2013 - Officiële voorstelling promotiefilm musea

Reeds enige tijd is er een positieve samenwerking tussen het Stampe & Vertongen museum en de gemeente Deurne. Om de musea op haar grondgebied te promten maakte de gemeente nu promotiefilmpjes over haar vijf musea.
Je vindt deze terug op : http://www.schattenvandeurne.be

21/11/2013 - JERO model vindt onderdak in Museum
De collectie van het museum werd aangevuld met een schaalmodel van een JERO een tweedekker die in 1910-1913 door de Antwerpse firma Bollekens werd gebouwd. Het model werd destijds gemaakt door de vader van Francis Bollekens die dit model nu overmaakte aan het museum.
Er wordt nu gewerkt aan een informatiebord over de activiteiten van de firma Bollekens.
11/11/2013 - New Stampe based inj Antwerp
Eerstdaags zal Stampe SV.4 OO-MON naar Antwerpen overgevlogen worden. Het toestel zal de komende maanden onderdak vinden in het vliegende deel van het Stampe-Vertongen Museum.
18/10/2013 - Poppen tentoongesteld

De werken aan de mezzanine vorderen langzaam maar zeker. Gisteren werd de eerste van de nieuwe tentoonstellingsruimtse geopend. We hebben nu drie W.O.II piloten in de collectie: een Duitse, een Amerikaanse en een Engelse gevechts-piloot. Alle drie in hun volledige - originele - uniform en uitrusting.
Emile Keersmaekers, verzamelaar van W.O.II luchtvaart 'artefacts' was bereid deze drie uit te lenen aan het museum.
We hopen dat de drie zich 'rustig' houden.

 

14/09/2013 - Nieuwe aanwinst voor het museum
Onlangs kreeg het museum een schenking in de vorm van een stermotor zoals onder andere op de Constellation gebruikt. Deze motor is volledig opengewerkt en beschikt over een electrische aandrijving zodat de bezoeker de werking van dergelijke krachtbron kan bekijken. Didactisch heel interessant materiaal.
13/09/2013 - De Camel is terug

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Belgische Militaire Luchtvaart werd de Sopwith Camel tijdelijk uitgeleend aan de basis van Beauvechain om hun tentoonstelling op 6 en 7 september op te fleuren. Het toestel werd opgehaald en teruggebracht door het Belgisch leger en met de grootste zorgzaamheid behandeld. Ook de Harvard van het Stampe-Vertongen museum was van de partij en werd tijdens de festiviteiten door Danny Cabooter voorgevlogen.

01/2013 - Werken in het museum

De werken aan het eerste verdiep verlopen volgens schema. De displayruimte voor de nieuwe modellen Messerschmitt BF.109 en Huricane is bijna klaar. Werken aan de ruimte voor de piloten uit W.O.II (een Engelse, Amerikaanse en Duitse piloot in authentiek uniform) zijn net gestart.
Tgelijkertijd wordt ook werk gemaakt van een opfrissing van de fotocollectie, die op een uniforme en meer verhalende wijze zal opgevat worden. Nieuwe technieken en een subsidie van de Stad Antwerpen maken dit project mogelijk. Een eerste paneel - de commandanten van de Antwerpse Luchthaven - heeft inmiddels al zijn plaats gevonden.
We ontvingen ook enkele nieuwe aanwinsten:
- een originele vliegbril die Commandant Vlieger Christiaens droeg toen hij deel uitmaakte van 'Les Manchots", het SV4 acro team van de Belgische Luchtmacht.
- een koperen herdenkinsplaat (zonder opschrift) die de Belgische Aeroclub begin 20e eeuw liet maken ter gelegenheid van de vliegmeeting in Temse.

12/2012 - Werken in het museum

Onze vaste ploeg medewerkers is begonnen aan de herinrichting van het eerste verdiep. Binnen enkele weken zullen hier een aantal poppen met uniformen uit W.O.II tentoongesteld worden, die ons ter beschikking worden gesteld door Miel Keersmaekers. Samen met de uniformen zullen ook een maquette van een Hurricane and een Messerschmitt BF.109 de collectie komen aanvullen. Bovendien worden de andere compartimenten opniew ingericht en herschikt.
Een en ander maakt dat de verdieping iets moeilijker toegankelijk zal zijn.

22/09/2012 - Motorendraaidag in het Museum
Op een kleine korte bui na, was de zon de ganse middag van de partij en stonden onze kleine juweeltjes prachtig te blinken. Zo'n 170 geinteresseerden kwamen onze draaidag bezoeken en genoten net als wij van het schouwspel.
Hoewel sommige toetsellen een beetje lastig waren om op te starten, deden ze het allemaal zoals het hoort.
Na een korte worstelpartij met een onwillige Fouga die moeilijk in het museum te krijgen is, werd de dag rond 17u45 afgesloten.
Alle vijwilligers moe, maar tevreden.

13/09/2012 - Museum werkt mee aan nieuwe TV productie
Gisteren en vandaag werden er op de Antwerpse Luchthaven opnames gemaakt voor een nieuwe Canvas productie 'Niets is zwart-wit' over W.O.I, waarin onze Nieuport, Albatros en Sopwith Camel een hoofdrol spelen.
Het programma zal uitgezonden worden op 13 november 2012.
Onze vrijwilligers Walter Van Brempt en Paul Soons namen een figurantenrol op zich en zullen als stand-in te zien zijn.
05/05/2012 - ASA's 13th Antwerp Aviation Fair

De Aviation Society of Antwerp hield haar jaarlijkse "Antwerp Aviation Fair" in de vliegtuigloods van het museum. Een 250 bezoekers vonden hun weg naar het evenement. Hoewel het weer qua temperatuur te wensen overliet, was iedereen na afloop teverden en gingen velen met hun nieuwe 'schatten' huiswaarts... Heel wat boeken, foto's an andere kleinigheden wisselden hier van eigenaar.
De Aviation Society of Antwerp dankt het Stampe en Vertongen Museum en het luchthavenpersoneel voor hun mederking.

 

26/04/2012 - Het museum groeit !

De eerder aangekondigde komst van restanten van een tweede V1 in het museum is nu een feit.
Vandaag waren een aantal van onze vrijwilligers,bijgestaan door de luchthaven brandweer, van de partij om in de stadsmagazijnen deze V1 te gaan ophalenr.
VRT Canvas heeft van deze gebeurtenis de nodige opnames gemaakt.
De verschillende delen liggen momenteel voor het publiek tentoon in 'den Atelier' van het museum, en zullen later in een diorama verwerkt worden.
Met dank aan de luchthavendirektie voor de logistieke steun.

 

 

18/04/2012 - Tweede V1 voor museum
Het Stampe en Vertongen Museum en de Stad Antwerpen zijn overeengekomen om de restanten van een neergeschoten V1 die nog in stockage liggen bij de stadsdiensten, in het museum ten toon te stellen.
Eerstdaags zal deze tweede V1 op de Antwerpse Luchthaven afgeleverd worden.
We houden je op de hoogte.

11/03/2012 - Lezing Capt. Eric 'Winkle' Brown

Het perscentrum van Antwerpse Luchthaven zat zondagochtend afgeladen vol voor de lezing door Capt. Eric 'Winkle' Brown. De meest gedecoreerde piloot van de Royal Navy en houder van het record met het meeste vliegtuigen gevlogen te hebben (490 verschillende types) wist de zaal te boeien en muisstil te houden. Eric onderhield ons over de evolutie van de strijd om snelheid tijdens en na de Tweede Wereldoorlog: de voorsprong van de Duitsers, bijgebeend door de Engelsen om uiteindelijk de eer aan de Amerikanen te laten om als eerste door de geluidsmuur te gaan. Deze kranige 93-jarige heeft het allemaal gezien en gedaan, en heeft het geluk dat hij het allemaal kan navertellen.

Van links naar rechts : Staande : Danny Cabooter en Bob Rongé; Zittend: Eric 'Winkle' Brown, Dirk Buytaert en Tony De Bruyn. Op de achtergrond mrs. Brown en De Bruyn.

08/02/2012 - Fokker VII project
Een nieuwe stap in de afwerking van het Fokker DVII project werd gezet : de nieuwe schroef werd door de ets. Poncelet afgeleverd en op het toestel gemonteerd.
De volgende stap is nu het proefdraaien en testen van de schroef, waarna ze terug naar Poncelet gaat voor de verdere afwerking.

 

 

Nieuwsbrief
Wil je onze gratis nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een e-mail met als onderwerp "Nieuwsbrief"

 


  
 
 
 

 

Last update : 09.05.2021 10:33

Copyright 2017 Stampe en Vertongen Museum - Internationale Luchthaven Antwerpen - België