Bij bezoek aan het museum dient u de corona maatregelen te volgen, klik hier

   

Wat is er te zien

 

Vliegtuigen in een loods zetten is een ding, er een museum van maken een ander...

Door het Stampe en Vertongen Museum wandelen is een ervaring. Je komt er niet alleen oog in oog met echte vliegtuigen, maar je leert al wandelend ook nog iets over Antwerpen en zijn rijke luchtvaartgeschiedenis; getuige daarvan het luchthavengebouw dat bij de opening in 1930 een van de modernste in zijn soort was, en nu het enige nog volledig operationele gebouw uit die tijd.

Maar de luchtvaart in Antwerpen is merkelijk ouder dan dat: het begon in 1909 wanneer de toen bekende motorrijder Jan Olieslagers zijn eerste vluchten maakte tijdens de 'Vliegweek van Antwerpen' en andere pioniers en waaghalzen een blijvende indruk op onze voorouders maakten.
Na de vijandelijkheden van de Eerste Wereldoorlog, werd dit militaire oefenveld gesloten en verhuisden de vliegers naar een nieuwe locatie, ver buiten de stadsperimeter. Het was hier, dat Jean Stampe en Maurice Vertongen met hun joint-venture de 'Ecole d'Aviation d'Anvers' (Antwerpse Vliegschool) opstartten en later hun Stampe Vertongen Vliegtuigfabriek zouden oprichten.
We laten je door een replica van het eerste luchthavengebouw wandelen, waar aan de hand van vliegtuigmodellen, de evolutie van de vliegtuigontwerpen wordt voorgesteld.


In 'den Atelier' simuleren we wat een deel van de Stampe fabrieken zou kunnen geweest zijn. Je ziet er Jean achter zijn bureau die het komen en gaan van de bezoekers (maar ook de vrijwilligers) in het oog houdt.
Een speciaal hoekje hebben we voorzien voor het meest sinistere exemplaar van het museum: de V1 vliegende bom. Onnodig te zeggen dat deze niet in vliegende conditie is.


Vervolgens loodsen we je door het verhaal van Antwerpen en de Tweede Wereldoorlog, om te eindigen op de eerste verdieping met de na-oorlogse periode die loopt van 1945 tot op de dag van vandaag.

Je moet ons echt eens bezoeken, 't is de moeite waard.


Vliegtuigen

In het statisch deel van het museum staat een aantal replica's van toestellen uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee of waartegen Jean Stampe, Maurice Vertongen, Jan Olieslagers en andere pioniers gevlogen hebben.
Het vliegend deel van het Stampe & Vertongen Museum bestaat uit een aantal SV.4's die regelmatig gebruikt worden voor pleziervluchten. Zij staan tentoon in de loods naast het museum en zijn eigendom van privé personen.
Wil je alvast een virtueel kijkje nemen in onze verzameling, gebruik dan onderstaande links. Maar nog beter, breng ons gewoon eens een bezoekje

Wereldoorlog I
Albatros - Fokker D.VII - Fokker D.VIII - Nieuport 24 - Nieuport 28 - Sopwith Camel
 
Wereldoorlog II
V1 - North American Harvard
 
Andere
Fouga Magister
 
Stampe & Vertongen SV4
OO-BPL - OO-EIR - OO-GWA - OO-GWB - OO-GWC
OO-GWD - OO-KAT - OO-PAM - OO-PAX - G-AIYG
V-28
 
 

Last update : 25.07.2021 15:49

Copyright 2017 Stampe en Vertongen Museum - Internationale Luchthaven Antwerpen - België