Bij bezoek aan het museum dient u de corona maatregelen te volgen, klik hier

   

Stampe & Vertongen SV.4B (OO-GWD)

ex V-18 Belgische luchtmacht

OO-GWD is een van de historisch belangrijkste toestellen van onze collectie. Het werd op 30 oktober 1949, als V18, afgeleverd aan de Belgische Luchtmacht.
Het vloog lange tijd bij 'Les Manchots', een uit twee SV.4B's bestaande formatie, die vooral in de jaren zestig zeer bekend was voor haar uiterst precies uitgevoerde acrofiguren. De piloten van deze formatie waren de instructeurs van de basis Goetsenhoven. Daar gebeurde de initiƫle opleiding van de miltaire piloten op de Stampe SV.4B.
De toestellen van 'Les Manchots' waren voorzien van een wit-zwart kleurenschema. De voorste cockpit is afgesloten en dus niet bruikbaar. Toen dit toestel, in 1971, verkocht werd door de Belgische Luchtmacht ging het naar de Aeroclub van de Canadese Luchtmacht in Duitsland. Het kreeg er de pseudo miltaire kenletters SLN-02.
In maart 1978 ging het naar Engeland als G-BRMC om op 30 augustus 1993 de collectie van het Stampe en Vertongen Museum te vervoegen. Het werd hier teruggebracht in de exacte configuratie als ten tijde van 'les Manchots'.
Door zijn historische waarde heeft dit toestel ondertussen al enkele jaren niet meer gevlogen; het staat permanent tentoongesteld in het Stampe & Vertongen Museum.

 

 


 
 
 
 

Last update : 25.07.2021 15:49

Copyright 2017 Stampe en Vertongen Museum - Internationale Luchthaven Antwerpen - Belgiƫ