Bij bezoek aan het museum dient u de corona maatregelen te volgen, klik hier

   

Stampe & Vertongen SV.4B (V-28)

ex V-28 Belgische luchtmacht

Dit toestel werd op 20 april 1951 afgeleverd aan de Belgische luchtmacht. Het maakte samen met de V18 (nu OO-GWD) deel uit van 'Les Manchots'. Dit team was te bewonderen op vele luchtvaartevenementen en een van hun meest bekende stunt was een perfect uitgevoerde spiegelformatie. V28 bleef in dienst tot juli 1970, maar werd niet zoals alle andere SV4's verkocht. Het werd geschonken aan het legermuseum te Brussel, waar het tentoon-gesteld stond in zijn originele Manchots-kleuren.

De laatste jaren stond het toestel echter te verkommeren in het depot van het museum te Vissenaken. Omdat we wisten dat de condities daar niet optimaal zijn voor een vliegtuig met zulk een historische waarde, besloten we een poging te wagen om het toestel naar ons museum te kunnen brengen.
Na vele maandan van onderhandelen kwamen we tot een overeenkomst en op 18 augustus 2008 werd het toestel overgebracht naar Antwerpen.
Sindsdien staat het tentoongesteld in ons museum.

De toestand van dit toestel is allesbehalve fraai en het is volledig onderkomen. Het Koninklijk Legermuseum wenst echter dat het in de oorspronkelijke staat behouden blijft en vindt het niet aangewezen om voorlopig ook maar iets aan het vliegtuig te restaureren.
Een gemiste kans om de "Les Manchots" op gepaste wijze onder één dak te herdenken.


 
 
 

Last update : 25.07.2021 15:49

Copyright 2017 Stampe en Vertongen Museum - Internationale Luchthaven Antwerpen - België